Refinansiering er et begrep man helt sikkert har vært borti dersom man har forbrukslån, boliglån, kredittkort eller andre typer lån i banken. Samtidig er det ikke sikkert at alle vet hva dette er, for refinansiering er noe man trenger først når man sliter med å betale ned den gjelden man har. Vel – i alle fall den typen refinansiering vi skal se nærmere på her. Man kan nemlig refinansiere et lån man er fornøyd med for å få enda bedre rente, men som regel handler det om å samle smålån og dyr gjeld under ett og samme tak.
Dette betyr å refinansiere
Å refinansiere betyr rett og slett at man finansierer noe på nytt – ordet «re» er altså nøkkelen her. Som regel handler det om å refinansiere gjeld slik at man betaler mindre penger i renter og gebyrer, og større avdrag. Målet med refinansiering er at man skal bli raskere gjeldfri, eller at man skal få en bedre økonomisk hverdag gjennom å spare penger. Det er egentlig en ganske enkel sak, ettersom det eneste man gjør er å ta opp et nytt lån for å betale ned de gamle lånene. Har man flere lån spredt ut over flere kredittkort og dyre smålån, så er dette en meget gunstig løsning.
Men hvorfor er det egentlig en gunstig løsning? Jo, fordi hvis du har flere lån hos ulik banker/kreditorer, så betaler du renter og gebyrer av hver enkelt sum. Samlet sett blir dette veldig mye. Tar du opp et nytt lån og betaler ned disse, så vil du kun ha én enkelt kreditor å forholde deg til i fremtiden. Dette vil direkte si at du sparer penger på renter og gebyrer, samtidig som det forenkler din økonomiske hverdag.
For de aller fleste vil det være mer motiverende å betale tilbake gjelden når de har en enkelt bank som venter på pengene. Spesielt når man ser at man faktisk også kan betale større avdrag enn hva man gjorde tidligere (fordi man sparer rentekostnader), og at man dermed kan bli gjeldfri lenge før tiden. Enten er det snakk om måneder, men ofte også år!
Hvor mye kan man spare?
Hvor mye du sparer på refinansiering avhenger av mange faktorer. Først og fremst spørs det hvor mye gjeld du har, og hvilke betingelser du har hos de nåværende bankene. Har du flere kredittkort og dyre smålån, så er sjansen stor for at du sparer mye. Typisk rentenivå på slike lån vil være på mellom 25 til 35 prosent, mens et refinansieringslån (gjennom et forbrukslån) gjerne vil ha en effektiv rente på 15 prosent. Du kan altså spare halvparten av kostnadene i mange tilfeller – noe som kan utgjøre ganske så mange tusener hvert eneste år dersom man har mye gjeld!
Med andre ord vil det for de aller fleste absolutt være verdt det. For å finne ut nøyaktig hvor mye du kommer til å spare på refinansiering, så finnes det mange gode kalkulatorer på nettet der du enkelt kan plotte inn nåværende gjeld for å finne svaret på det.
Fordeler med refinansiering
Den utvilsomt største fordelen med å refinansiere er at du sparer penger. Hvis du klarer å halvere rente- og gebyrkostnadene, så vil dette utgjøre en stor forskjell i hverdagen din. Ser vi for oss at du betale 1000 kroner i renter hver eneste måned på din gamle gjeld, så vil du potensielt kun betale 500 kroner etter å ha refinansiert. Det betyr at du har 6000 kroner ekstra å rutte med i året, eller du kan overføre disse pengene til avdrag på gjelden. Kanskje kutter du nedbetalingstiden med 1-2 år! Utover dette så er det også en stor fordel for mange at de får en bedre oversikt.
Når man kun får regninger én gang i måneden fra en enkelt bank, så vil dette være langt mer oversiktlig for økonomien. Og det beste med alt? Det er ingen ulemper med refinansiering!
Hvordan gjør man det?
Å søke om refinansiering er like enkelt som å søke om et vanlig forbrukslån. Det er nemlig akkurat det samme du gjør egentlig, bare at du ofte benytter et spesifikt skjema på nettsidene til selskapet du søker hos. Det er ikke nødvendig med sikkerhet for lånet, men ofte må du oppgi det dersom du skal bruke lånet på refinansiering. Kanskje får du da ekstra gunstige betingelser.
Men før du søker om refinansiering, så er det viktig å sjekke den aktuelle bankens søkekriterier. Vi anbefaler ofte at man bruker en låneformidler for refinansiering som sammenligner priser, slik at du ender opp med det desidert rimeligste lånet. I tillegg er det viktig å nevne at man sjeldent får innvilget søknader dersom man har inkassosaker eller betalingsanmerkninger. Følgelig er det viktig at man tar tak i problemene før de blir for store – for da kan nemlig refinansiering bli umulig, noe man selvfølgelig vil unngå.