Aksjesparekonto: Derfor er det gunstig

Aksjesparekonto er et relativt nytt konsept som mange ikke er kjent med. Noen av fordeler med denne typen sparing er:

  • Ingen skatt ved salg / kjøp / bytte internt på kontoen.
  • Ingen skatt før man tar ut avkastning fra kontoen.
  • Enklere å forstå for deg som kontoinnehaver.

Aksjesparekonto, som ofte forkortes ASK, er en nyhet fra 2018. Den store fordelen med en aksjesparekonto er at så lenge man ikke tar ut noe avkastning fra kontoen så betaler man heller ikke skatt. Dette har i prinsipp vært umulig for privatpersoner tidligere. Hvis man tidligere har solgt en aksje eller aksjefond, så har det umiddelbart utløst skatt.

På denne måten kan utsettelse på skatten være svært gunstig. Man kan bytte fond fritt uten å måtte skatte før man (en gang i fremtiden) tar ut pengene fra aksjesparekontoen. Det betyr at man ikke er låst til et fond som man har hatt avkastning på, og samtidig – man kan flytte penger uten skatt. For de som har mye penger er dette derfor et svært godt valg. De som sliter med gjeld bør imidlertid rydde opp i dette først ved å benytte refinansiering eller andre typer billig finansiering.

Mer kapital i arbeid

En stor fordel med utsatt skatt er at man underveis i prosessen, før man til slutt betaler skatt en gang i fremtiden, har mer kapital tilgjengelig som man kan få avkastning på. Dette er i stedet for å betale litt skatt hvert år, som da spiser litt av kapitalen man kan investere året etter. Slik kan man utsette hele skattebetalingen.

Dette kan få store resultat over tid, når man også ser på det sammen med effekten av å fritt kunne bytte fond og ta rasjonelle beslutninger uten å måtte tenke på skatt. Det er alltid en fordel å ikke måtte veie den type ulike effekter opp mot hverandre, men ta en beslutning som er helt uavhengig.

Bedre tilgang til sparepengene

Tidligere er det sikkert mange som har kviet seg til å selge fond eller aksjer når man trenger kontanter til noen umiddelbare kostnader. Effekten av å for eksempel ta ut 100 000 kan jo ha vært at man får flere tusen kroner i skatt påfølgende år. Med aksjesparekonto så trenger man ikke å tenke på det:

  • Så lenge man bare tar ut det man har investert, utløses det ikke skatt.
  • Det er først når man bare har avkastning «igjen» på aksjesparekontoen som skatt blir aktuelt.