Innvilgelse av forbrukslån søknad

Et forbrukslån er et lån som ikke krever sikkerhet eller pant.  Det skiller dette lånet fra feks. billån som krever sikkerhet. 

En annen ting som skiller forbrukslån fra andre lån som krever sikkerhet er rentesatsen. Denne er høyere enn ved andre lån. Det handler om at dersom du skulle misligholde lånet ditt, av en eller annen grunn, vil banken kunne kreve pant i sikkerheten din. Da vil banken få tilbake det den har lånt deg.

Om du skulle misligholde et forbrukslån er det kun sikkerheten i inntekten din banken har. Med andre ord løper banken en risiko ved lån uten sikkerhet. 

En fordel med et forbrukslån er at du kan benytte lånet til akkurat det du måtte ønske. Banken krever ikke at du oppgir noe formål for hva du skal bruke lånet til. Dette gjør et forbrukslån til et svært fleksibelt lånealternativ for forbrukere. Du kan for eksempel låne penger for å:

 • Pusse opp primær -eller sekundærbolig
 • Reise eller dra på ferie
 • Gjøre innkjøp av hvitevarer, møbler og annet inventar til hjemmet
 • Refinansiere annen gjeld som for eksempel smålån og kredittkort
 • Dekke store uforutsette utgifter som for eksempel tannlege eller bilverksted

Lånebeløp, renter og nedbetalingstid

Det finnes med andre ord ingen begrensninger i hva du kan bruke et forbrukslån til. Et forbrukslån har en begrensning i hvor mye du kan låne. Med et lån uten sikkerhet kan du låne opptil 600 000 kroner. 

Renten på et forbrukslån varierer og baserer seg på en helthetlig og individuell vurdering fra banken av deg og din økonomi. Likevel vil den effektive renten for et forbrukslån normalt ligge et sted mellom 5%-25%. Det er også viktig at du tenker over hvor lang tid du har tenkt å bruke på å betale ned forbrukslånet. Du kan maksimalt ha en løpetid på fem år og lengden på nedbetalingen din vil påvirke den totale kostnaden for lånet.

Krav til deg som vil søke om forbrukslån

Når du skal søke om lån er det først og fremst noen generelle kriterier du må tilfredsstille for å kunne søke om lån, uavhengig av lånetype:

 • Du må være 18 år for å søke om lån i Norge.
 • Noen banker krever i midlertid at du er fylt 20-25 år.
 • Du kan ikke være registrert med betalingsanmerkninger for å søke om lån uten sikkerhet.
 • Årsinntekten din må være fast.
 • Du må ha en inntekt på 100 000 kroner – 250 000 kroner.

Når banken mottar søknaden din er det første som skjer at banken vil foreta en kredittsjekk av deg. Her vil banken motta opplysninger om deg og din økonomi gjennom Skatteetaten og offentlig gjeldsregister. Basert på disse opplysningene regner banken ut en kredittscore som sier noe om hvilken risiko du utgjør. Jo høyere risiko du utgjør, desto høyere vil renten bli. Det vil også være en mulighet for at banken vil avslå søknaden din om lån dersom kredittscoren din er for lav.

Tips: Se vanlige spørsmål om forbrukslån.

Hva påvirker kredittscoren din?

Kredittscoren din påvirkes av flere faktorer og du kan selv være med på å påvirke den slik at den blir høyere. Det som påvirker kredittscoren din er:

 • Alderen din – Jo yngre du er, desto lavere er kredittscoren din. Dette handler om at det ikke foreligger nok betalingshistorie på deg.
 • åInntekten din – Jo mer stabil den har vært de siste tre årene, jo høyere blir kredittscoren din. Ustabil inntekt vil påvirke negativt.
 • Gjelden din – Har du mye utestående gjeld vil du normalt ha mindre rom i økonomien din til å betjene mer lån. Har du lite lån vil du normalt ha mer rom i økonomien din til å betjene et lån.

Hvor lang tid tar det å behandle en lånesøknad?

Forbrukslån er ment å skulle være et lån som går raskt å innfri og raskt å få utbetalt. Du kan selv være med å påvirke hvor lang tid denne prosessen skal ta. Når banken mottar søknaden din vil den gjøre en vurdering av deg og din økonomi. Har du gitt banken alt den trenger for å gjøre dette, vil behandlingen gå raskt. Som oftest vil du ha svar innen 1-24 timer etter at du sendte inn søknaden. Dette avhenger av når du sendte den inn.

Når søknaden er innvilget sender banken deg en avtale du må signere. Om du signerer elektronisk via BankID vil det gå raskere enn om du signerer på papir og sender avtalen per post. Når banken mottar den signerte avtalen vil det normalt gå 1-3 virkedager til du har pengene på konto.