7 vanlige spørsmål om forbrukslån

Det er ikke alltid lett å vite hvilke lån som brukes til hvilke formål, og forbrukslån er ingen unntak. Her er 7 vanlige spørsmål omkring forbrukslån.

Hva er forbrukslån?

Et forbrukslån er et lån tildelt av banken som du kan bruke til dine formål, enten det er til oppussing av bolig, varekjøp eller lommepenger. Forbrukslån kan ofte være en god måte å kontrollere økonomien på, dersom det gjøres riktig.

Når bør jeg velge forbrukslån?

Kort fortalt: når du trenger det. Ofte kan forbrukslån være en smart løsning på uforventede utgifter som en verkstedsregning eller en ødelagt vaskemaskin. Grunnet den høye renten er det lurt å undersøke om du faktisk trenger et forbrukslån eller om det finnes bedre alternativer. Ved for eksempel bilkjøp er det nok lurest med et billån og det kan ofte være best å spare til en ferietur.  

Hvordan er renten?

Renten på et forbrukslån er betydelig høyere enn ved for eksempel bolig- eller billån. Den kan ofte variere fra 10 – 30%, og renten løper fra første dag. Det er derfor ikke anbefalt å låne mer enn du trenger.

Noen lån har fast eller flytende rente. Her er det lurt å velge det alternativet som passer dine finansielle behov best.  

Hvem kan gi meg et forbrukslån?

De fleste banker kan gi deg et forbrukslån hvis du trenger det. Det er også mulig å søke om et forbrukslån gjennom låneformidlere som Lendo og Axo Finans som samarbeider med en rekke banker, blant annet DNB og Santander. Disse tjenestene forhandler med bankene for å tilby kundene de beste vilkårene.

Hva er nedbetalingstiden?

Nedbetalingstiden varierer fra långiver til långiver. Noen banker og finansinstitusjoner gir deg muligheten til å spre tilbakebetalingen over en periode på 10-15 år, mens andre har strengere betingelser. Noen selskaper driver med såkalte «mikrolån», hvor det er mulig å låne noen tusenlapper. Disse må som oftest betales tilbake innen 1-3 år.

Hvilke fordeler og ulemper finnes det?

Det finnes mange fordeler og ulemper med et forbrukslån. Den største fordelen er kanskje at man i de fleste tilfeller får pengene i løpet av noen få dager. Dette gjør et forbrukslån til en god ressurs dersom man trenger å balansere ut økonomien, for eksempel ved å betale uforutsigbare regninger. Skal man pusse opp boligen sin kan det av og til lønne seg å ta opp et forbrukslån i stedet for å forlenge boliglånet ettersom nedbetalingstiden er kortere. Selv om boliglånet har lavere rente vil totalsummen kanskje bli større grunnet den lange nedbetalingstiden.

Ulempene med et forbrukslån er definitivt den høye renten. Dersom man går for den lengste nedbetalingstiden blir totalsummen mye høyere enn lånesummen og på sikt kan det som i utgangspunktet skulle være en økonomisk redning bli en økonomisk byrde. Ikke lån mer enn du trenger og betal tilbake lånet så fort som økonomien tillater det.

Hvor mye kan jeg låne?

Lånebeløpet varierer fra bank til bank. Noen banker gir deg muligheten til å låne små beløp opptil 100 000 kroner, mens andre gjerne har en maksgrense på 500 000 kroner.